Gezondheid

Een belangrijk thema bij het organiseren van een topsportevenement is gezondheid. Hierbij ligt de focus op gezondheidsbevordering en gezondheidsbescherming. De gezondheid van de deelnemers, medewerkers en bezoekers van het evenement staat centraal. De volgende punten actiepunten zijn cruciaal om gezondheid bij topsportevenementen te waarborgen:

  • Gezonde en duurzame voeding voor een redelijke prijs
  • Inzetten op een rookvrij terrein
  • Inzetten op verantwoord alcoholgebruik
  • Samenwerking met RIVM, GGD en andere ondertekenaars van het preventieakkoord
Convenant Gezonde Evenementen 05 05

Convenant Gezonde Sportevenementen

Topsportevenementen zijn hét uithangbord van de sport

In 2018 is het Convenant Gezonde Sportevenementen opgezet. Dit convenant heeft als doel om een beweging in gang te zetten waar de gezonde keuze wordt gestimuleerd, zowel op sportevenementen, als de daarmee verbonden side events. Je kunt namelijk met de organisatie van een sportevenement en haar side-events laten zien hoe goed sport en een gezonde leefstijl bij elkaar passen. Die combinatie wordt nog krachtiger als het eten, drinken en de sponsoruitingen op een evenement ook gezondheid uitstralen. De rol van sponsoring en het aanbod van eten en drinken tijdens het event spelen dan ook een grote rol in het convenant.

Wil je meer over het convenant weten? Neem dan contact op met Linda Schonewille Programmamanager Sport bij JOGG via linda.schonewille@jogg.nl


Neutraal Case 59

Jouw topsportevenement ook rookvrij?

Download het gratis informatiepakket

In het Nationaal Preventieakkoord hebben NOC*NSF en de sportbonden samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het doel vastgelegd dat uiterlijk in 2025 alle sportevenementen en sportverenigingen rookvrij zijn. De mogelijkheden en meer informatie zijn te vinden op de website.


Campagne ‘De sport wordt rookvrij’ met bekende sporters

Op vrijdag 24 juni is de campagne ‘De sport wordt rookvrij. Wen er maar aan.’ van start gegaan. Bekende sporters, jong en oud, zetten zich in. O.a. Keet Oldenbeuving, Richard Krajicek, maar ook Nelli Cooman en Sjaak Swart doen mee. Het doel van de campagne is om een rookvrije sportomgeving op de agenda van clubbesturen en sportbonden te zetten. Verenigingen (zowel de binnen- als buitensport) kunnen zich officieel laten registreren als ‘rookvrij’ en rookvrij-bordjes bestellen op sportrookvrij.nl.

Campagnemateriaal

De campagne is ontwikkeld in samenwerking met de Rookvrije Generatie, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. Ook veel sportbonden delen mee. Om dat makkelijker te maken is een campagnetoolkit ontwikkeld. Deze bevat de campagnevideo, planning en ondersteunende teksten. Klik hier voor de toolkit en bekijk de video.

Statement voor rookvrij

Inmiddels hebben diverse sportbonden het statement ondertekend en hierin aangegeven wanneer en hoe ze rookvrij gaan worden richting 2025. Dit gaat niet alleen over hun verenigingen maar ook over (top)sportevenementen en het rookvrij worden hiervan. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Jogg Coach 11

JOGG-Teamfit coaches

Ondersteuning voor gezondere keuzes bij topsportevenementen

Het organiseren van een topsportevenement biedt de gelegenheid om aandacht te schenken aan gezonde voeding. JOGG biedt met werkwijze ‘Teamfit’ door middel van coaches ondersteuning voor evenementorganisatoren. Zij kijken samen met de organisatie welke gezonde(re) producten aangeboden kunnen worden, hoe je deze zo aantrekkelijk mogelijk neerzet en hoe je met gezonde sponsoring aan de slag gaat. Van belang is hier tijdig mee te beginnen, zodat alle partijen weten waar ze aan toe zijn.

Je kunt hiervoor contact opnemen met Rosalie Coenen:  info@teamfit.nl


Checklist Gezond 06

Checklist gezondere topsportevenementen

Maak je eetomgeving gezonder en duurzamer

Met de checklist ‘Richtlijn Eetomgevingen’ vind je informatie en concrete tips voor het verduurzamen en gezonder maken van het voedingsaanbod op topsportevenementen.


Jogg Transitie 15

De JOGG-aanpak: een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd

JOGG streeft naar een leefstijltransitie van ongezond naar gezond leven. Nieuwsgierig naar wat JOGG voor jouw topsportevenement kan betekenen? Neem een kijkje op de website.

Voorbeelden

Arena Case 67

EK Futsal EURO 2022 scoort met gezonder voedingsaanbod

Lees het artikel hier

Naast het organiseren van een fantastisch en uniek toernooi grijpt de KNVB de komst van het UEFA Futsal EURO 2022 naar Nederland ook aan om een blijvende sportieve en maatschappelijke bijdrage te leveren. KNVB en MartiniPlaza zijn samen aan de slag gegaan met de JOGG-Teamfit werkwijze om het sportevenement gezonder te maken.


Olympic Festival 12

Het Convenant Gezonde Sportevenementen in de praktijk

TeamNL Olympic Festival geslaagd als gezonder sportevenement

Om bij (top)sportevenementen een gezonder aanbod van eten en drinken te realiseren en te zorgen voor een gezondere omgeving rondom sportevenementen is in 2018 het Convenant Gezonde Sportevenementen ondertekend. Het TeamNL Olympic Festival is een van de eerste grote events die dit in praktijk bracht. De praktijkervaringen en meer informatie lees je in het artikel.


Volleybal 14

WK volleybal 2022: voorloper gezondere topsportevenementen

Bewustwording creëren voor het belang van bewegen en verantwoorde voeding

Ontdek hoe JOGG en Nevobo krachten bundelen, en het WK Volleybal 2022 gebruiken als platform om de wereld te laten zien wat Nederland te bieden heeft op het gebied van gezondere sportevenementen.