Gezondheid

Een belangrijk thema bij het organiseren van een topsportevenement is gezondheid. Hierbij ligt de focus op gezondheidsbevordering en gezondheidsbescherming. De gezondheid van de deelnemers, medewerkers en bezoekers van het evenement staat centraal. De volgende punten actiepunten zijn cruciaal om gezondheid bij topsportevenementen te waarborgen:

  • Gezonde en duurzame voeding voor een redelijke prijs
  • Inzetten op een rookvrij terrein
  • Inzetten op verantwoord alcoholgebruik
  • Samenwerking met RIVM, GGD en andere ondertekenaars van het preventieakkoord
Terug naar Thema overzicht
Convenant Gezonde Evenementen 05 05

Convenant Gezonde Sportevenementen

Topsportevenementen zijn hét uithangbord van de sport

In 2018 is het Convenant Gezonde Sportevenementen opgezet. Dit convenant heeft als doel om een beweging in gang te zetten waar de gezonde keuze wordt gestimuleerd, zowel op sportevenementen, als de daarmee verbonden side events. Je kunt namelijk met de organisatie van een sportevenement en haar side-events laten zien hoe goed sport en een gezonde leefstijl bij elkaar passen. Die combinatie wordt nog krachtiger als het eten, drinken en de sponsoruitingen op een evenement ook gezondheid uitstralen. De rol van sponsoring en het aanbod van eten en drinken tijdens het event spelen dan ook een grote rol in het convenant.

Wil je meer over het convenant weten? Neem dan contact op met Linda Schonewille Programmamanager Sport bij JOGG via linda.schonewille@jogg.nl


Neutraal Case 59

Jouw topsportevenement ook rookvrij?

Download het gratis informatiepakket

In het Nationaal Preventieakkoord hebben NOC*NSF en de sportbonden samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het doel vastgelegd dat uiterlijk in 2025 alle sportevenementen en sportverenigingen rookvrij zijn. De mogelijkheden en meer informatie zijn te vinden op de website.


Campagne ‘De sport wordt rookvrij’ met bekende sporters

Op vrijdag 24 juni is de campagne ‘De sport wordt rookvrij. Wen er maar aan.’ van start gegaan. Bekende sporters, jong en oud, zetten zich in. O.a. Keet Oldenbeuving, Richard Krajicek, maar ook Nelli Cooman en Sjaak Swart doen mee. Het doel van de campagne is om een rookvrije sportomgeving op de agenda van clubbesturen en sportbonden te zetten. Verenigingen (zowel de binnen- als buitensport) kunnen zich officieel laten registreren als ‘rookvrij’ en rookvrij-bordjes bestellen op sportrookvrij.nl.

Campagnemateriaal

De campagne is ontwikkeld in samenwerking met de Rookvrije Generatie, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. Ook veel sportbonden delen mee. Om dat makkelijker te maken is een campagnetoolkit ontwikkeld. Deze bevat de campagnevideo, planning en ondersteunende teksten. Klik hier voor de toolkit en bekijk de video.

Statement voor rookvrij

Inmiddels hebben diverse sportbonden het statement ondertekend en hierin aangegeven wanneer en hoe ze rookvrij gaan worden richting 2025. Dit gaat niet alleen over hun verenigingen maar ook over (top)sportevenementen en het rookvrij worden hiervan. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Jogg Coach 11

JOGG-Teamfit coaches

Ondersteuning voor gezondere keuzes bij topsportevenementen

Het organiseren van een topsportevenement biedt de gelegenheid om aandacht te schenken aan gezonde voeding. JOGG biedt met werkwijze ‘Teamfit’ door middel van coaches ondersteuning voor evenementorganisatoren. Zij kijken samen met de organisatie welke gezonde(re) producten aangeboden kunnen worden, hoe je deze zo aantrekkelijk mogelijk neerzet en hoe je met gezonde sponsoring aan de slag gaat. Van belang is hier tijdig mee te beginnen, zodat alle partijen weten waar ze aan toe zijn.

Je kunt hiervoor contact opnemen met Rosalie Coenen:  info@teamfit.nl


Checklist Gezond 06

Checklist gezondere topsportevenementen

Maak je eetomgeving gezonder en duurzamer

Met de checklist ‘Richtlijn Eetomgevingen’ vind je informatie en concrete tips voor het verduurzamen en gezonder maken van het voedingsaanbod op topsportevenementen.


Checklist Gezond 06

Elk sportevenement gezonder met flyer JOGG

Februari 2023 - JOGG heeft een flyer gemaakt met een praktisch stappenplan om je sportevenement gezonder te maken. Deze flyer is gemaakt voor iedereen die een sportevenement organiseert: klein, groot en side-events. 


Jogg Transitie 15

De JOGG-aanpak: een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd

JOGG streeft naar een leefstijltransitie van ongezond naar gezond leven. Nieuwsgierig naar wat JOGG voor jouw topsportevenement kan betekenen? Neem een kijkje op de website.

Voorbeelden

Convenant Gezonde Evenementen 05 05

EK wielrennen vliegwiel voor gezondere toekomst

Drentse gemeenten ondertekenen Convenant Gezonde Sportevenementen

Oktober 2023 - Afgelopen september ondertekenden alle Drentse gemeenten én de provincie Drenthe het Convenant Gezonde Sportevenementen. De wethouders van alle Drentse gemeenten kwamen samen tijdens het EK wielrennen om zich te committeren aan het structureel gezonder maken van het aanbod tijdens sportevenementen. JOGG werkt samen met gemeenten en diverse partijen en professionals uit de sportwereld aan een gezonder aanbod in sportkantines en bij sportevenementen.  


Jogg Transitie 15

Eerste European Para Championships meteen een gezonder evenement

September 2023 - Van 8 tot en met 20 augustus was Rotterdam gaststad van de eerste editie van de European Para Championships (EPC 2023). Een nieuw, groot, toegankelijk topsportevenement én een gezonder evenement. Met een gezond voedingsaanbod voor de atleten, de begeleidende staf, de crew én het publiek.


Volleybal 14

Naar meer gezonde en duurzame voeding bij sportevenementen

Onderzoek naar gezonde en duurzame voeding bij het WK Volleybal 2022 en lessen voor de toekomst.

Juli 2023 - Tijdens het WK Volleybal voor vrouwen in 2022 stond het thema ‘gezonde en duurzame voeding’ centraal. Via verschillende activiteiten werd er aandacht aan dit thema geschonken. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is door de Nevobo en JOGG gevraagd om deze thema’s te evalueren en aanbevelingen te doen voor een gezonder en duurzamer aanbod van voeding bij toekomstige sportevenementen. 


Checklist Gezond 06

Stappenplan organiseren gezondere sportevenementen

Maart 2023 - Aan de slag met het organiseren van een sportevenement? Gebruik dan dit stappenplan waarin we je tips geven om een gezonder sportevenement te organiseren. Het stappenplan is opgesteld door JOGG naar aanleiding van de inzichten en ervaringen die zijn opgedaan tijdens het WK Volleybal 2022 voor vrouwen in Nederland. Lees alle tips hier. 


Convenant Gezonde Evenementen 05 05

De gezondere keuze bij sportevenementen moet steeds een beetje beter

JOGG wil een verandering in gang zetten

Februari 2023 - JOGG faciliteert sinds 2018 het Convenant Gezonde Sportevenementen. Het doel hiervan is om gezondere voedingskeuzes en sportsponsering te stimuleren bij sportevenementen waar veel kinderen worden verwacht. In één keer alles volledig veranderen is moeilijk. Daarom doet JOGG dit stapje voor stapje samen met partners. Het WK Volleybal Vrouwen in Nederland was hier een goed voorbeeld van. 


Jogg Transitie 15

Gezondere voeding kwam bij het WK volleybal overal terug

Een goede samenwerking tussen verschillende organisaties was de succesfactor

Februari 2023 - In september en oktober 2022 vond het WK Volleybal vrouwen in Nederland plaats. Tijdens dit evenement was er veel aandacht gevestigd op gezonde voeding. Dit lukte door veel en een al vroege samenwerking tussen de verschillende organisaties. Michel Everaert en Veva Ekkelenkamp blikken terug op hoe het WK Volleybal vrouwen zich heeft geprofileerd als gezonder sportevenement. 

 


Neutraal Case 59

La Vuelta Holanda een gezonder wielerfeest

Gezondheid voorop tijdens Nederlandse Vuelta

Oktober 2022 - In augustus 2022 tijdens de start van de Vuelta in Utrecht zijn er naast het grote wielerevenement ook ruim 350 side-events georganiseerd waarbij de focus op het thema gezondheid lag. De organisatie van La Vuelta Holanda vond het belangrijk dat deze side-events bij zouden dragen aan gezondheidsdoelstellingen. Het evenement was uniek, maar de aanpak is structureel.


Arena Case 67

EK Futsal EURO 2022 scoort met gezonder voedingsaanbod

Lees het artikel hier

Maart 2022 - Naast het organiseren van een fantastisch en uniek toernooi grijpt de KNVB de komst van het UEFA Futsal EURO 2022 naar Nederland ook aan om een blijvende sportieve en maatschappelijke bijdrage te leveren. KNVB en MartiniPlaza zijn samen aan de slag gegaan met de JOGG-Teamfit werkwijze om het sportevenement gezonder te maken.


Volleybal 14

WK volleybal 2022: voorloper gezondere topsportevenementen

Bewustwording creëren voor het belang van bewegen en verantwoorde voeding

Oktober 2021 - Ontdek hoe JOGG en Nevobo krachten bundelen, en het WK Volleybal 2022 gebruiken als platform om de wereld te laten zien wat Nederland te bieden heeft op het gebied van gezondere sportevenementen.


Olympic Festival 12

Het Convenant Gezonde Sportevenementen in de praktijk

TeamNL Olympic Festival geslaagd als gezonder sportevenement

September 2021 - Om bij (top)sportevenementen een gezonder aanbod van eten en drinken te realiseren en te zorgen voor een gezondere omgeving rondom sportevenementen is in 2018 het Convenant Gezonde Sportevenementen ondertekend. Het TeamNL Olympic Festival is een van de eerste grote events die dit in praktijk bracht. De praktijkervaringen en meer informatie lees je in het artikel.