Optimale omstandigheden

Een topsportevenement draait om sportieve prestaties. Sporters meten zich hier met de top, voor een publiek. Deze prestaties en de competitie zorgen ervoor dat mensen naar deze wedstrijd willen kijken. Dat kan als bezoeker, maar ook thuis op televisie of online. Om als sporter het beste uit zichzelf te kunnen halen, is het belangrijk dat de omstandigheden optimaal zijn voor de sporters. Hierdoor kunnen zij goed hun sport uitoefenen, gaat het niveau omhoog en kunnen de bezoekers genieten van het kijken naar een wedstrijd. 

Terug naar Thema overzicht

Bij optimale omstandigheden gaat het in ieder geval om onderstaande punten die in samenwerking met atleten en coaches in de loop van tijd verder kunnen worden aangescherpt:

  • Sporters krijgen de mogelijkheid om zich maximaal voor te bereiden op de te leveren prestatie.
  • Er zijn veilige (fysiek en sociaal) en prettige accommodaties en de benodigde faciliteiten zijn aanwezig. Alles is logistiek in orde.
  • Er is een eerlijke competitie. Er is dus geen plaats voor doping en matchfixing.
  • Sporters gaan sportief en respectvol met elkaar om.
  • Het evenement ‘ademt’ topsport en heeft de bijbehorende uitstraling, media-aandacht en maatschappelijke belangstelling.
Volleybal 14

Ervaring veiligheid bij sportwedstrijden neemt toe

In 2020 voelden sporters en/of wedstrijdbezoekers zich vaker veilig bij sportwedstrijden dan in 2012. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Lees het volledige onderzoek hier.

Matchfixing 16

Matchfixing

NOC*NSF heeft een instrumentarium ontwikkeld ter bestrijding van matchfixing en betting. Neem een kijkje op de website of doe de gratis e-learning.

Dopingautoriteit Case 63

Dopingautoriteit

Bekijk de website en lees meer over wat de Dopingautoriteit doet om een dopingvrije sport in Nederland te realiseren

Doping Nl Case 64

Doping.nl

Bezoek de anti-doping kennisbank

Wada 66

WADA

Bezoek de website van de World Anti-Doping Agency

Neutraal Case 59

Instituut Sport Rechtspraak

Het ISR geeft invulling aan het tuchtrecht voor een groot aantal aangesloten sport organisaties.

Dopingautoriteit Case 63

Dispensatie aanvragen

Wanneer om medische redenen medicijnen gebruikt worden die op de dopinglijst staan, kan daar dispensatie voor aangevraagd worden. Lees hier hoe die dispensatieprocedure werkt