2. Materialen
De Rijksoverheid werkt samen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en andere overheden aan een duurzame economie voor de toekomst. In deze circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. In het Rijks brede programma Circulaire Economie staat wat nodig is voor een circulair Nederland in 2050.
Circulaire aanpak
Het gebruik van grondstoffen voor de organisatie van sportevenementen heeft ook een milieu impact als materiaal maar eenmalig wordt gebruikt. De ‘lineaire’ consumptiemaatschappij die zich kenmerkt door ‘take, make, waste‘ dient omgezet te worden in een circulaire aanpak, ook bij de organisatie van sportevenementen. ‘Grondstoffen’ is een breed thema dat betrekking heeft op bijvoorbeeld tijdelijke sportvoorzieningen, kleding, merchandise en verpakkingsmaterialen van eten en drinken.
Verbod op wegwerpplastic per 1 januari 2024
In 2024 zijn plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in principe niet toegestaan als je ter plaatse in een horecagelegenheid, op een topsportevenement of op kantoor eet of drinkt. Herbruikbare borden en bekers zijn dan de norm om milieuvervuiling en plastic soep te voorkomen. De zogenaamde 10 R´en van Lansink moedigt aan om op een hiërarchische manier naar afvalbeheer te kijken, waarbij de nadruk ligt op het voorkomen van afval in plaats van het behandelen ervan nadat het is ontstaan. Het voorkomen van eenmalig gebruik van materialen bij topsportevenementen zou dan ook de norm moeten worden.
Ambitie voor 2030
Samen streven we naar 0-waste sportevenementen, waarbij materialen worden hergebruikt, gerecycled of terug gaan naar de leveranciers.
Voorbeelden waaraan gedacht kan worden:
- Hergebruik van drinkbekers (Hold on to your cup);
- Biobased/composteerbare of herbruikbare maaltijdverpakkingen;
- Lokale composteervoorzieningen (Waste Transformers);
- Terugwinnen fosfaat en stikstof terugwinnen (koppelen voedselproductie);
- Circulair textiel of herbruikbare marketingmaterialen (Olympische Spelen Parijs);
- Afgedankte sportattributen gebruiken voor het vervaardigen van nieuwe producten.
Gebruik van grondstoffen zal vooral worden gemeten aan de hand van kg afval per sportevenement, dit zal worden opgedeeld in type materialen (plastic, karton, papier e.d.).
Benieuwd naar de uitstoot van uw evenement? Ga naar Monitoring.
Hieronder een aantal maatregelen die je kunt treffen om je evenement te verduurzamen
CIRCULR. gebruikt oude sportmaterialen en -kleding van verenigingen en events als grondstoffen voor nieuwe. De collectie bestaat uit sportieve kleding, tassen en trainingsmaterialen.
Circular Cycling komt graag in contact om te praten over de circulaire revolutie en hoe ze daarbij kunnen helpen. Hun boek en workshops zijn uitstekende manieren om inzicht te krijgen in de concepten van de circulaire fietsindustrie.
Dopper wil mensen aanmoedigen kraanwater te drinken. Daarom leveren ze herbruikbare flessen die single-use waterflesjes overbodig maakt.
Dutch Cups
Dutch Cups is producent en leverancier van herbruikbare kunststof drinkglazen en aanverwante producten en diensten
Dutch Cups is producent en leverancier van herbruikbare kunststof drinkglazen en aanverwante producten en diensten.
The regenerative alternative for ployester flags.
Eventsupplies levert duurzame medailles. Deze medailles kunnen gemaakt zijn van aardappelzetmeel, houtpulp of hout.
FC88 upcyclet sportkleding en evenementen merchandise. FC88 wil producten met een hoge emotionele waarde en een korte levensduur een tweede leven geven door middel van upcycling.
GreenCups
GreenCups is het fullservice concept voor afvalarme evenementen met de inzet van herbruikbare ecoglazen, ook wel hard plastic ecobekers of circulaire drinkbekers genoemd
GreenCups is het fullservice concept voor afvalarme evenementen met de inzet van herbruikbare ecoglazen, ook wel hard plastic ecobekers of circulaire drinkbekers genoemd.
Lease concept voor kunstgrasoppervlakten. Clubs en gemeenten betalen alleen voor het huren van het oppervlak, terwijl de infrastructuur eigendom blijft van de RSI SPORTS Group. Grass2Grass voldoet al aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN, omdat het 100% herbruikbaar is voor dezelfde toepassing.
Renewaball levert ‘s werelds eerste circulaire tennis - en padelbal.
Velor gebruikt plastic afval (bijvoorbeeld uit de regio van de Middellandse Zee) en afgedankte visnetten voor de productie van Velor fietskleding. Ze gebruiken niet alleen gerecyclede materialen, maar streven ook naar volledige traceerbaarheid en werken actief aan de volledige ontwikkeling van nieuwe recyclemethoden.