4. Voedsel en Dranken
Voedselproductie is een van de grootste bronnen van CO2-uitstoot. Naast de energie die nodig is voor productie heeft ook het logistieke proces veel impact op het milieu. De Nederlandse overheid heeft zich gecommitteerd aan Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties: de voedselverspilling in 2030 bij de consument en retail met 50% verminderen ten opzichte van 2015 en verminderen van de voedselverspilling in de rest van de keten.
In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspild, van iedere kilo die we verspillen stoten we 3 kilo CO2 uit.
Voor sportevenementen zijn er (nog) geen exacte cijfers bekend maar we mogen ervan uitgaan dat er voor sportevenementen altijd meer catering wordt ingekocht dan wordt afgenomen. Dit betekent dat afspraken met leveranciers over ‘lokale producten’ en het terugnemen van eventueel niet gebruikt voedsel al snel enorme impact kan hebben op de milieu impact van een sportevenement.
Ambitie voor 2030
Er worden geen ‘food & beverages’ genuttigd die buiten een straal van 500 km worden geproduceerd. ‘0 voedselverspilling’.
Voorbeelden waaraan gedacht kan worden:
- Afspraken met leveranciers over ‘Local sourcing’ en terugnemen van reststromen
- Uitbreiding van het aanbod plantaardige producten
- Composteren in samenwerking met lokale toeleveranciers
- Voedselresten gebruiken om energie op te wekken, zoals bv. een biovergister van The Waste Transformers